onsdag, augusti 15, 2007

Fittbyxor


23 - 26 augusti Fittbyxor - en kurs i frirörelse och frigörelse.
Det här är en kurs i – inte om - fittbyxor och konsekvenser av att stå upp och kissa. Under fyra dagar arbetar och reflekterar vi i praktiken kring handlingsutrymme, mode, stadsplanering och performativitet liksom historiska och kulturella aspekter av att stå upp och kissa. Kursen hålls av Åsa Ståhl och MFK.
ALLA TJEJER VÄLKOMNA!
OBS - workshopen är fullbokad.
Hann du inte anmäla dig är du välkommen på

öppna föreläsningar:
Torsdag 23/8
kl 20:00 Ingrid Ryberg som är doktorand i filmvetenskap kommer prata utifrån sin forskning om kroppsvätskor, sex och performativitet, men också ställa frågor om queerfeministiska strategier, om anpassning till fallocentrism och om det alltid är önskvärt med publik.
Fredag 24/8
kl 12:00 Jenny Nordberg är industridesigner. Hon tar utgångspunkt i byxhistorien och visar exempel på klädesplagg, prylar och pissoarer. I denna brokiga flora av ingångar, uppslag och idéer kommer begreppet hacktivism att dyka upp för att visa på möjligheter att manipulera sociala koder.
INSTÄLLT! 16:00 Veronica Wiman jobbar som oberoende curator och skribent. I sin föreläsning presenterar hon sitt pågående kuratoriska forskningsprojekt Fear and Gender in Public Space. Hon kommer att berätta om projektet som undersöker konstnärlig praktik i relation till tematiken " genus, rädsla och offentliga miljöer" från bland annat USA, Colombia, Sydafrika och Finland.

Lördag 25/8
kl 17 Mette och Anette Falkenbrink kommer prata om Tislet, en produkt som de kallar för "ligestillingsröret" och som gör det möjligt för kvinnor att stå upp och kissa. Presentationen följs av prova-på-att stå upp och kissa, vi dukar upp en vätskedrivande buffé och avslutar aftonen med en gemensam kissaktion ute i det fria. Kom och delta!

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Är det verkligen rimligt att ha ett seminarium där själva finalen innebär en olaglig handling? Eller har ni tänkt att göra det utanför stadsgränsen?

Bara nyfiken...

8:19 fm  
Blogger MFK said...

det gemensamma kissandet skedde på en offentlig pissoar.

8:29 fm  
Anonymous Anonym said...

Före och under Meijiperioden var det vanligt att både kvinnor och män använde urinoarer. Traditionellt så bärs inte underkläder under en kimono och en kvinna lyfte helt enkelt upp sin kimono och med ett uppåtriktat drag mot vulvan kunde de rikta strålen mot urinoaren. Denna företeelse försvann under 1900-talet då allt fler började ta efter västvärldens klädideal.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Japanska_toaletter#Urinoarer

Kom på något nytt!

12:34 em  
Blogger MFK said...

Tack för upplysningen! En viktig del av kursen har såklart varit att ta del av och lära sig av historien och också problematisera det västerländska sättet att klä sig idag.

2:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hej jag tycker att det är bra att ni tar upp detta problem med att kissa för nödiga kvinnor exempelvis på uteserveringar och på stadsfestivaler. Ibland när jag och mina vänninor är ute och festar är kön till toaletterna så långa att man måste kissa utomhus. Vi brukar då gå upp i en närliggande gränd och sätta oss lite diskret och kissa på en bakgård. Jag har inga problem med att knäppa ner byxorna och sätta mig och tömma blåsan. Bara man kan göra det lite diskret. Dock är det ju inte så kul att behöva kissa i närheten av där det bor folk för det rinner ju en massa piss på marken när flera kvinnor kissar där och det blir ju en väldig urinstank. Men nöden har ju ingen lag. Det är ju lättare att vara diskret om man kan sätta sig lite undanskymt som vi gör.

11:32 em  

Skicka en kommentar

<< Home